Saturday, 17 October 2015

Melakar impian

Faiiza dah 34 tahun hidup.. selalu pegi motivasi.. tp x penah nak implement ape yg diajar.. itula bila org kata xguna ader ilmu kalau x guna .. "org yg berilmu tp tidak menggunakan ilmu tersebut adalah plg merugikan"

Plg ketara sekali.. setiap kali pakar motivasi bgtau mesti ader visi.. mesti ader cita2... hmmmm.. cita2 mmg la ader ... tp tindakan tuh yg masalah.. hmmm.. so skrang faiiza dh study serba sedikit .. mengikut ilmu yg dibaca dan didgr.. jomla kita implement kan ape yg diajar sepjg kita hidup ni.. kalau org lain boleh berjaya guna method ni... knp kita tak kan.. inshaAllah .. kalau kita usaha mesti ok.. orait let's study..

Sumber rujukan
1. Mudahnya menjemput rezeki
2. Celik duit
3. Coach Megat - strategic planning
4. Minah yang dalam segment "Muhasabah diri".. x ingat nama ... hehehe

Menurut buku '1' membina impian mestilah seimbang dari segala aspek kehidupan. barulah hidup aman dan bahagia. Antara aspek2 nya adalah
1. Kesihatan
2. Spiritual
3. Kerjaya
4. Kewangan
5. Keluarga
6. Ibadah
7. Rekreasi
8. Pembinaan diri
9. Rakan&mesyuarat
10. Akhlak&pekerti

Lepas dah tau ape aspek2 yg perlu kita consider untuk set target .. kita kena jawab dulu 'kenapa kita perlu kaya'

Nanti Faiiza' amik kehidupan mekto' sebagai contoh k.. so lebih jelas ..Faiiza pon xtau keberkesanan method ni,,.tp faiiza akan update progress hidup faiiza.. hopefully menjadi la.. inshaAllah.. yg plg penting faiiza komited utk capai impian ni.

Sekarang faiiza bgtau method dulu. .. nnt try implement dalam kehidupan..

lps dh tau aspek.. dh tau kenapa nak kaya.. kena listkan semua impian.. tuliskan semua impian.. pastikan setiap aspek ader impian.. so hidup kita seimbang.. jgn nk kaya jer.. tp nnt famili terabai...

lepas dah listkan semua impian ... kena amik gambar .. tampal kat board.. aper yg kita nak... letak dalam bilik..

sekarang kita kena buat pelan tindakan.. buat strategic planning untuk kehidupan kita.. barula kita boleh prioritize kan action kita..

so conclusion nya... faiiza akan buat
1. kenal pasti aspek2 dlm kehidupan yg boleh membahagiakan diri kita
2. kenalpasti sebab untuk kita kaya
3. listkan semua impian berdasarkan setiap aspek & prioritizekan ikut jangkamasa..
4. buat board gambar impian
5. buat strategic planning - pelan tindakan

ok.. next posting faiiza akan buat per topic.. sama2 lah kita buat pelan ni.. x sure keberkesanan but faiiza nak try sbb sblm ni .. faiiza xtau impian ape.. xde hala tuju.. go with the flow.. faiiza mmg allocate sebulan ni utk set goals .. itu shj.. next month nak implement.. inshaAllah.. doakan yer..



1 comment:

Anonymous said...

Good ones sys...