Wednesday, 21 October 2015

Tips dapatkan ketenangan

Dulu faiiza memang la seorang sangat perisau.. xdelah sampai x bahagia... hahahhaha.. tp masih wujud la stress dalam kehidupan harian... dulu memang motif nak kaya jer.. bile x dapat je ape yg dikejar .. mula lah stress.. komplen saner.. komplen sini.. semua benda nak komplen.. hmmm buruk betol perangai dulu... tp sejak kontrak kedai mak ditamatkan secara tetibe.. kedai yang menjadi sumber pendapatan kami sekeluarga,, kedai yg menjadi sandaran kami sekeluarga tuh dihentikan.. bayangkan la .. jatuh rundumnya jantung.. tp faiiza tgk parents faiiza relax jer.. tenang dan redha.. dan ape yg faiiza perasan .. yg ader dengan dorang is family.. so faiiza sedar.. ape yg lebih penting FAMILY!!.. itu je yg akan terus dengan kita.. kedai ke kontrak ke kwan ke.. akan dtg n pergi bila tiba masanya..  ni yang faiiza aamalkan.. dapat sumber pon dari internet jer.. ehhheheh.. so enjoy tips nak dapat ketenangan niii...

Jangan Takut dan Khawatir
Aper pon jadik dalam hidup kita.. jgn la over - risau.. sampai x keruan dibuatnya.. especially kalau perkara itu diluar kawalan... contohnya pasal penyambungan kontrak job.. gst..tol naik.. belajar to adapt.. xde ape pon boleh kita buat.. 
walaubagaimanapon.. kalau x dpt penyambungan kontrak tu kene jugak la pk ape salah kita sampai x dpt sambung.. jgn terima je.. tanpa muhasabah diri... lepas tuh barulah redha...

Jangan Pernah Menyimpan Dendam
Ade org sibuk nak memaki hamun org yg penah buat silap kat die.. padahal org yg didendamkan tuh x ambik port pon pasal life dier.. org yg didendamkan tuh dh hepi ngan life sendiri.. at the end of the day kita yg tersiksa.. bukan org yg didendamkan tu.. terase bodoh kan.. hahahha.. so xyah la dendam.. maafkan je.. move on.. 

Fokus Pada Satu Masalah
x semua masalah boleh selesai.. sometimes hanya masa yg tentukan.. hahaahahha.. kalo masalah keje tuh.. selesaikan lah satu2 .. tp kene ikut prioriti..

Jangan Membawa Tidur Masalah Anda
memangla kalau kita ader masalah .. mmg xley tdo.. mmg macam xde mood nk makan.. tp relax.. sblm tdo tu cuba buat aktiviti kita suka.. makan ke (so unhealthy) heheheh.. exercise ke... baca novel.. so pale kite ni teralih la dari problem... bile nk tdo mesti happy k.. baru dpt good qlty sleep.. baru sihat..

Jangan Mengambil Masalah Orang Lain Untuk Anda Selesaikan
Ader org ni terlampau baik sgt.. semua org pnye masalah die nk selesaikan.. relax beb.. hahahha.. ader org suke .. ade org x suka.. ade jgk org yg ambil kesempatan.. x salah nak tolong org.. bagus begitu.. tp ingat.. jgn sampai kiter terbeban.. the best jadilah pendengar terbaik.. kalau nasihat diminta barulah berikan.. kalo x .. dgr je k.. 

Jangan Hidup di Masa Lalu
org macam ni mmg geli hati dibuatnya.. sibuk dok cerite yg dier dok oversea 10thn lepas.. sibuk citer zaman kegemilangan sekolah dier.. tp current life.. hmmm.. not being judgemental.. in a way yer la jgk... hahahaha.. tp kita tak perlu bangga ngan masa silam kita perlu fokus utk skrang dan skrang.. prepare utk ms depan.. itu je.. yg lepas bialah berlalu.. 

Jangan biar frustration atur hidup kita
bila kite frust.. x dinafikan la kiter perlukan masa.. tp jgn la lama sgt.. sehari pon dh cukup.. hehehehe.. besok tuh start plan baru n move on.. setiap yg berlaku ader hikmahnya.. yg penting berusaha..

Bersyukurlah Selalu
Mulai hal apapun dengan senyum dan ikhlas. kita kene bersyukur dengan ape yg kita ader.. utk mengeluarkan perasaan ni.. tgk lah kehidupan org yg lebih teruk drp kita.. dr segala aspek.. kesihatan, financial etc.. inshaAllah rasa syukur tuh memang akan timbul punya la.. confirm pnyer.. selamat mencuba!!

Berhenti memikirkan apa yang orang lain katakan
ini pon penting jugak.. dulu faiiza takut nak buat blog yg public.. takut la ader org yg kenal faiiza di dunia luar komen pasal my opinions.. nak pakai baju ni.. takot org cakap over.. nak suarakan pendapat takut org x terima.. dan byk lagi lah.. but as time goes by.. i started to realize .. lantak la dorang nak cakap aper.. dah faiiza nak share.. nak guna Alhamdullillah.. xnak guna terpulang.. it works for me so far.. that's why i want to share.. x semua pendapat dorg salah.. but jgn la sebab pendapat dorg kita x boleh buat ape kite nak kan.. 

Create hobi yg berguna
kita kene buat sesuatu yg boleh buat kita lupa tentang masalah kehidupan.. contohnya baca novel.. volunteer ke.. macam faiiza baru discover baca novel sgt membantu sebenarnya.. sbb kita kene fokus utk paham.. at the same time boleh lupe masalah.. bagus banget!.. percaya lah sebelumni faiiza x penah abiskan satu buku pon.. semua separuh jalan je.. huhuhu.. sekarang tgh baca buku 'The Wedding Breaker'.. harap2 yg ni abis la.. 

Tulis semua pencapaian yang ingin kamu raih
Yang ni boleh rujuk kat post faiiza sebelum ni.. melakar impian.. so far dh seminggu lebih diamalkan.. masih lagi on track.. Alhamdullillah.. rupanya bila kita tulis tuh kita ikut automatically.. x sangka plak.. harap2 kali ni x hangat2 tahi ayam la yer..inshaAllah

Berkenalan dengan orang baru
Ini sangat penting.. as i said b4, kawan dtg n pergi.. setiap fasa kehidupan kita akan jumpe org baru.. ader yg lekat sampai akhir hayat.. ader hilang tgh jalan.. so keep on meeting new people.. makin besar pengalaman kita.. tp yg ni mmg faiiza susah sket implement sbb masa limited(anak 3+1 weyhhh.. maner nak ader masa.. balik keje dah kene layan dorg.. pagi settle hal kedai.. tp dont make it an excuse dari buat kawan baru,, banyak manfaat nyer.. at least luang kan la masa jumpa org.. maner tau ader projek kita xtau.. 

Minta tolong jika perlu
ader org segan nak mintak tolong.. tp tidak bagi faiiza.. hehehe.. kalau kita perlukan pertolongan aper salahnya mintak kan.. bukan susah pon ..tanya jer.. kalo xley jgn nak marah plak.. cari la solusi lain..kan senang.. dont complicate ur life k..ader org suka je nak menolong kalo dorg boleh.. sbb faiiza pon camtu.. suka kalo ader adik nak anta anak kat umah mintak tolong jaga.. rassa berbakti sgt... hahahahah...

Hadiah diri untuk setiap pencapaian
dah dapat job ke kontrak ke... award la diri sket.. takan nak simpan duit je.. kalo gol besok harinya sape yg rugi.. huhu.. cakap jer.. jgn mare!!

Sediakan waktu hanya untuk dirimu sendiri
ni same macam hobi la .. kita gi spa ke.. utk penampilan kita jgk.. utk suami.. utk kerjaya.. benefit dier spe yg dapat.. kite jugak.. hehehe..

oklah cukuplah ni.. memang sebenarnya kalo ikutkan semua org tau tips2 kat atas ni.. faiiza pon dah lama tau.. masa zaman sek men lagik.. tp sayang.. x amalkan.. ini semua logik akal.. tp x amal.. sape yg rugi.. diri sendiri jugak.. so faiiza sarankan amalkan la.. mmg npk simple tp impact dier besar.. inshaAllah hidup lebih aman.. 

tips kat atas hanya sebagai manusia biasa.. yg plg penting hubungan kita dengan ALLAH SWT.. itu la segala penyelesai masalah.. hebatnya Dia .. ape2 pon berpaling lah pada Yang Maha Esa.. InshaAllah Bahagia Dunia Akhirat..

Dadaaa!!!...

3 comments:

ComelComot said...

Haiii awak.. cml dtg. thank you sbb singgah n tinggalkan jejak. Wah tips yang bagus untuk di amalkan, memandangkan sy mmg tgh stress sbb xle bgerak bebas skg.. jumpa lagi. ok sy pun dah jdkan awk favor reader list kita ok. siap follow lag ok...

Faiiza Mohamad said...

tq ComelComot.. good luck yer next week.. inshaAllah semoga Allah permudahkan.. aminn

suri said...

salam kawan,,

nak add blog kita boleh add like ke facebook http://cahayacinta.com itu cukup memadia sis..

sayu hati baca kisah kedai sis itu..tak apa kuat semangat tau..doa selalu mana tahu ada rezeki yang lebih baik selepas ini.

selalu sangka baik Allah Maha Adil dan degar doa hambanya dalam sukar atau sebaliknya. tabah ya sis ;)

terima kasih sebab sudi ke blog http://cahayacinta.com gembira saya lihat pic sis dekat si debar bahagian kanan ;) ceria jer orangnya ahaks..

salam sahabat ukwah yea