Thursday, 19 November 2015

Bekerja sendiri atau buat bisnes

Assalamualaikum..

Faiiza just nak share some thoughts pasal bisnes atau kerja.. untuk sekarang faiiza buat bisnes sendiri .. florist.. dah ader 2 outlet dah.. amiiinnn...

Aper yg faiiza perasan sekarang.. byk anak muda excited sgt nak bukak bisnes.. yg lelaki dgn bisnes char kuey teow, kasut la, vape la .. yg pompuan ngan jubah, tudung etc ..

Kalau dengar motivator bercerita pasal buat bisnes.. mmg bersemangat rasanya.. mmg nk berenti keje sekarang jugakkan.. hahahaha.. mmg betol pon .. nabi kita pon dh ckp.. 9 drp sumber rezeki dtg dr perniagaan.. so ape yg kita nak sangkalkan lagi.. logik akal yg faiiza pakai is.. kalau org boleh byr gaji kita.. pk la brp byk dier boleh dpt sampai sanggup korbankan rm3k utk byr gaji kita.. at least mesti dier dpt same mcm pekerja dapat tp bezanya pekerja kene keje.. bos .. monitor shj.. tp biasanya bos dpt berlipat kali ganda la..

Itu kalau yg bisnes ok la.. kalau yg kene tanggung rugi.. abis la.. jadik pekerja la untung.. keje xde.. gaji dapat.. heheh.. ape2 pon sblm buat bisnes.. kene pk betol2.. manage betol2 risks.. ape komitmen semasa n tanggungan.. at least kite kene ader duit utk survive utk 2 tahun.. survive tu termasuklah duit monthly commitment, gaji staf,sekolah anak etc..

Adalah lg bagus start part time dulu.. tp ader jugak yg succes buat mase part time tp kelaut bila dh berenti.. ntah la .. nasib lah.. hahaha..

Anyway good luck sape nak buat bisnes.. tp bisnes hanya utk org yg kental je ok.. kalau x kental.. kerja lebih baik.. huhu

No comments: